Ens hem implicat des del primer dia, i hem treballat amb constància per millorar Taradell.
A continuació, repassem les principals actuacions realitzades en cada àrea durant aquest passat mandat.
També podeu repassar el grau de compliment del programa presentat fa 4 anys, mitjançant l'obra de govern que hem dut a terme a l'Ajuntament.
cultura, patrimoni i memòria democràtica
Hem fet Cultura en Marxa, 24 rutes a peu per conèixer i apreciar la cultura i el patrimoni de Taradell, i organitzat conferències sobre música i cuina per ampliar el seu coneix eix-4-anysement.
Hem preservat la història, la memòria i l'expressió oral de la gent de Taradell difonent el record de llocs emblemàtics amb el projecte Les Veus d'Aigua.
Amb els Focs de Gala hem recuperat balls i tradicions de Santa Llúcia fomentant la participació de les entitats.
Hem creat la Taula de Patrimoni per gestionar i promoure el patrimoni local amb les entitats, fruit de la qual són les Jornades de Patrimoni celebrades des del 2021.
Hem promogut l'intercanvi de llibres per fomentar la lectura a l'espai públic.
Hem museïtzat l'Alzinar de La Roca, descrivint el seu patrimoni i difonent-lo a la web municipal.
Hem dut de nou el cine a Taradell amb pel·lícules catalanes del Cicle Gaudí, fent-lo accessible a tothom.
Hem investigat sobre el patrimoni de la Ruta de l'Aigua amb el conveni de recerca amb la UAB, i revaloritzat el Molí dels Sorts amb la seva neteja, senyalització i intervenció arqueològica.
Hem obert més regularment elements patrimonials normalment tancats, i obert alguns de nous com el dipòsit de Can Costa.
Amb el servei del Programa d'Identificació Genètica hem ajudat a trobar fa-miliars desapareguts durant o després de la Guerra Civil, en col·laboració amb la Generalitat.
Hem dignificat la fossa de tres soldats republicans enterrats al cementiri, col·locant una placa identificativa i adherint-nos a la Xarxa d'Espais de Memòria.
A les Jornades de Memòria Democràtica es va observar que els espais de memòria es poden mostrar a les noves generacions amb una nova mirada, enfocada en recuperar la memòria democràtica.
S'han tancat ferides homenatjat públicament i en comunitat els familiars de represaliats polítics sentenciats entre 1938 i 1978, lliurant el certificat d'anul·lació.
Hem renovat els sistemes d'il·luminació i projecció d'imatges a Can Costa, amb nous llums, una pantalla més gran i nous projectors a la Sala Gran i a la del Mig, modernitzant també els sistemes digitals d'àudio i vídeo.
Així, s'ha millorat l'eficiència energètica del Centre Cultural i alhora les seves prestacions escèniques.
sostenibilitat
Hem implantat accions a favor del medi ambient com el Let's Clean Up o el Dia Mundial del Compostatge.
Hem renovat més del 60% de l'enllumenat públic del municipi per millorar la il·luminació dels carrers, donar més seguretat i reduir el consum energètic.
Hem instal·lat plaques fotovoltaiques per autoconsum a l'EAS, a Can Costa i a l'Escola Pinediques.
Hem fet el projecte per instal·lar biomassa a Can Costa i a la Fundació Vilademany per dependre menys del gas natural, i en els propers mesos començaran les obres.
Hem incentivat i ajudat econòmicament a la instal·lació de plaques fotovoltaiques als habitatges, als comerços i a les indústries del municipis. Per això Taradell ha esdevingut un dels municipis amb més instal·lacions d'aquest tipus a la comarca.
Hem facilitat i col·laborat en la creació d'una Comunitat Energètica formada per la ciutadania a Taradell, anomenada Taradell Sostenible (TARSOS).
Hem remodelat i millorat l'Àrea d'Aportació de Residus del polígon de Castellets per facilitar-ne l'ús de la ciutadania.
Hem incorporat un nou servei de recollida d'objectes voluminosos porta a porta.
Hem millorat el percentatge de recollida selectiva del Taradell gràcies a la feina de control de l'agent cívic i de la nova ordenança de residus.
Hem renovat part de la xarxa d'aigua potable que encara era de fibrociment, i que a més tenia pèrdues d'aigua importants.
Hem renovat i plantat nous arbres a la via pública en base a criteris de sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic.
Hem fet campanyes de sensibilització i conscienciació en l'àmbit del medi ambient, el civisme i el turisme sostenible.
igualtat
Hem creat un protocol intern per prevenir situacions d'assetjament sexual i psicològic i hem implantat el Pla Intern d'Igualtat de Gènere a l'Ajuntament.
Hem participat en la creació del Circuit per a l'Abordament de la Mutilació Genital Femenina.
Hem iniciat el projecte Les Dones a la Fàbrica per visibilitzar el paper de les treballadores de la indústria tèxtil de Taradell.
Hem retolat les entrades del poble amb el lema "Taradell no tolera violències masclistes ni LGTBI-fòbiques" i il·luminat el Dipòsit de Can Costa en els dies internacionals.
Hem ampliat els stands "A cegues no mola" per prevenir riscos en l'oci nocturn, hem il·luminat punts foscos del poble i hem fet sessions d'autodefensa feminista.
Hem participat en la campanya "A què juguem? Tot comença en el joc" per no perpetuat estereotips i rols de gènere.
serveis socials
Hem augmentat les activitats intergeneracionals, generat espais de benestar emocionals d'autocura i ampliat l'oferta esportiva.
S'ha assessorat l'Associació de Jubilats, s'ha iniciat la diagnosi del Pla Local d'Envelliment Actiu i la sensibilització en clau de gènere i edat.
Hem millorat la concessió de beques, el protocol de derivacions al Banc d'Aliments i els processos amb infància amb risc.
S'ha impulsat el grup de suport i ajuda mútua per familiars de persones amb dependència, l'atenció al SIAD i el conveni amb AGBAR.
Hem reconvertit el Centre Obert en un Servei d'Intervenció Socioeducativa, augmentant les hores de les educadores i de la nova figura de coordinació.
S'ha consolidat el treball conjunt amb els centres educatius i els serveis socials bàsics i s'ha ampliat el pressupost per a circulació social.
S'ha fet seguiment de les d'ajudes al lloguer a joves de fins a 35 anys i de contactes de lloguer. També s'han prestat ajudes d'especial urgència.
Hem augmentat les atencions a la ciutadania, passant de 158 el 2019 a 334 el 2022, i hem impulsat el Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge.
S'ha habilitat una web al Projecte Perfils per apropar el fet migratori als joves de forma fidedigna, fent 99 entrevistes i 49 informes d'acollida, enfocant els cursos de català a la vinculació amb el territori.
27 refugiats de la guerra d'Ucraïna han sigut acollits amb la implicació de 12 famílies, i hem participat al programa ACOL del SOC per inserir persones en situació irregular.
esports
Hem aprovat el projecte i iniciat la construcció de la segona pista del pavelló municipal.
Hem assumit com a servei municipal la piscina d'estiu del Parc d'Esports. I hem renovat el material de les diverses pistes poliesportives de Taradell.
Hem adequat l’espai al costat del pavelló per a ús lúdic i esportiu amb una taula de ping-pong, dues porteries de futbol i un aparell d'exercicis de cal·listènia.
Hem creat l’Escola Esportiva, activitat extraescolar municipal per a infants de primària escolaritzats a Taradell.
Hem incorporat un Tècnic d’Esports en conveni amb el Consell Esportiu d’Osona i hem fet una diagnosi esportiva del poble.
Hem transformat la Festa de l’Esport en les Jornades de l'Esport i les Entitats, dinamitzant Taradell amb activitats esportives.
Hem reubicat la pista d'skate al costat del Pujoló per minimitzar les molèsties al veïnat i facilitar-ne l'ús, donant sortida a un equipament que no estava sent utilitzat.
urbanisme
Hem desenvolupat i finalitzat diferents projectes d'urbanització del municipi que feia temps que estaven encallades per dotar de més possibilitat d'habitatge i serveis al municipi (PAU10, PAU4, Pla Parcial de la Tomba, Font d'en Deu...).
Hem instaurat la disciplina urbanística per garantir els drets de tots els ciutadans, especialment en els habitatges en situacions anòmales.
Hem millorat i augmentat els servei d'urbanisme de l'Ajuntament per tal que la ciutadania tingui un servei òptim i ràpid seguint tots els procediment legals.
Hem modificat el planejament de referència (POUM) per millorar i adaptar-lo a la realitat existent en cada àmbit (comerç, masies rurals, camps solars...).
Hem elaborat un Programa d'Actuació Municipal d'Habitatge per analitzar i buscar solucions al problema estructural d'habitatge.
Hem creat el Padró d'Habitatges Buits per tal de tenir-los identificats i prendre mesures perquè puguin entrar al mercat d'habitatges.
Hem creat el Patrimoni Municipal del Sòl i l'Habitatge a on hem incorporat el dos solars municipals a on es poden construir Habitatge de Protecció Oficial en els propers anys.
mobilitat
Hem iniciat els tràmits urbanístics necessaris per poder desenvolupar la ronda de llevant (ronda Montserrat) que feien molts anys que estaven pendents.
Hem pacificat l'entorn escolar de les Pinediques Infantil canviant l'entrada principal de l'escola i creant una sortida molt més segura i tranquila.
Hem ampliat voreres i les hem fet més accessibles a les principals cruïlles a on es concentra la mobilitat a peu.
Hem instal·lat passos elevats, ressalts i bandes reductores per disminuir la velocitat dels vehicles motoritzats a les zones amb més concentració d'accidents.
Hem senyalitzat i instaurat la velocitat 30 km/h a tots els carrers municipals per reduir el nombre d'accidents.
Hem instal·lat dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a l'espai 1 d'octubre per promocionar el vehicle elèctric.
Hem implementat el servei de cotxe compartit amb la ciutadania amb la cooperativa SOM MOBILITAT.
Hem arreglat els paviments tant de carrers del poble com de camins rurals per donar més seguretat als desplaçaments amb vehicle.
Hem incorporat vehicles elèctrics a la flota de vehicles municipals (vehicles brigada, bicicletes...).
Hem iniciat el projecte de carrils bici de connexió amb els barris i les urbanitzacions.
Hem iniciat el projecte de vial cívic per connectar el barri de Mont-rodon amb el centre del poble.
educació
Hem donat suport actiu al Bus a Peu de Les Pinediques amb dos monitors finançats per l’Ajuntament.
Hem distribuit dispositius electrònics, gràcies a la participació ciutadana, per què els alumnes poguessin seguir les classes en línia durant la pandèmia.
Hem creat un casal d'estiu per que cap infant en quedi fora. Amb el Grup d’Acompanyament a l’Escolarització de l’Institut hem donat suport perquè puguin desenvolupar les tasques escolars.
Hem reimpulsat el premi de recerca de batxillerat, reanomenat Anastasi Aranda, aconseguint la implicació dels pobles del voltant i ampliant-ne la dotació.
Hem habilitat una sala d'estudi per a estudiants de batxillerat i universitaris, en coordinació amb la Biblioteca i el Centre Cultural, a la Sala Lluïsos de Can Costa.
Hem col·laborat amb l'Institut de Taradell en la Xarxa d'Expertesa per a la Construcció Compartida de Coneixement, per cooperar entre generacions, enfortir el coneixement recíproc i evitar la segregació per raons d'edat.
Hem planificat i executat les obres de manteniment i conservació de les escoles de Les Pinediques, el Gurri i La Xarranca, reduint al mínim les obres pendents que hi havia.
participació
Hem promogut els pressupostos participatius, amb els quals els veïns poden presentar les seves propostes d’inversió que, un cop validades, han sigut sotmeses a votació popular i s'han executat.
En paral·lel, hem estrenat la plataforma Taradell Participa que permet una forma segura, confidencial i transparent, assegurant la no manipulació dels resultats.
S’han fet dos processos participatius per decidir dos noms de nous vials de Taradell.